Γιατί είναι σημαντικοί οι εμβολιασμοί των σκύλων

Ο πρώτος εμβολιασμός του σκύλου γίνεται σε ηλικία 45 ημερών μιας και μέχρι την 43η ημέρα υπάρχουν στο αίμα τα αντισώματα της μητέρας. Το πρώτο εμβόλιο αφορά στον τύφο (πάρβο εντερίτιδα). Στη συνέχεια, όταν το σκυλάκι γίνει 60 ημερών, γίνεται ο πρώτος πολλαπλός εμβολιασμός που περιλαμβάνει τα παρακάτω στελέχη:

  • Πάρβο-εντερίτιδας (τύφος)
  • Carre (Morva)
  • Λεπτοσπείρωση
  • Λοιμώδης ηπατίτιδα

Ο δεύτερος μεγάλος εμβολιασμός του σκύλου γίνεται 21 ημέρες μετά εώς το μέγιστο 30ημέρες και περιλαμβάνει τα ίδια στελέχη. Ο τελευταίος εμβολιασμός απο την σειρά των βασικών εμβολίων, είναι επίσης 21 με 30 ημέρες μετα τον δεύτερο με την διαφορά οτι κάνουμε ταυτόχρονα και το αντιλυσσικό εμβόλιο.

Δύο εβδομάδες μετά και τον τελευταίο εμβολιασμό το σκυλάκι μας είναι πλήρως προστατευμένο. Είναι σημαντικό όμως να μην περιμένουμε μέχρι και το τελευταίο εμβόλιο για να κυκλοφορήσουμε εξω το σκυλάκι μας. Aντιθέτως προτείνεται να το φέρνουμε συνεχώς σε επαφή με αλλα εμβολιασμένα πάντα σκυλάκια και γατάκια αλλά και ανθρώπους και μικρά παιδιά ώστε να κοινωνικοποιηθεί σωστά! Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ 2-4 μηνών!

Σαν έξτρα αλλά πολύ σημαντικοί εμβολιασμοί κρίνονται επίσης αυτοί της Λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. (KC ενδορρινικο ή pneumodog ενέσιμο υποδορίως). Tα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της νόσου που προκαλλεί πολύ έντονο βήχα και πιθανώς πνευμονία.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός για την Λεισμανίωση. Ακόμη, με την συμπληρωματική χρήση εντομοαπωθητικής αμπούλας και λουριού εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες να ασθενήσει το σκυλάκι μας με την μεγαλύτερη μάστιγα της Μεσογείου (Kala Azar)!

Αν το σκυλάκι είναι πάνω απο 4 μηνών και ανεμβολίαστο τότε υποχρεωτικά κάνουμε ένα πολλαπλό εμβολιασμό τον οποίο και επαναλαμβάνουμε μετά απο 21 με 30 ημέρες προσθέτοντας και το αντιλυσσικό.

Στην συνέχεια, τα εμβόλια γίνονται μία φορά τον χρόνο εφόρου ζωής εκτός και αν κριθεί απαραίτητο για κάποιο παθολογικό λόγο να παραληφθούν (ιδίως σε πολύ μεγάλη ηλικία).

Επομένως σας συμβουλεύουμε να κλείσετε ραντεβού άμεσα για τον εμβολιασμό του σκύλου σας.

Μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook.