Τί πρέπει να γνωρίζετε για την Διροφιλαρίωση του σκύλου ή «σκουλήκι της καρδιάς».

Η Διροφιλαρίωση ή όπως είναι πιο διαδεδομένη “Το σκουλήκι της καρδιάς” μεταδίδεται στον σκύλο μετα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνεται στην πνευμονική αρτηρία και απελευθερώνονται οι μίκροφιλάριες που ανευρίσκονται στο αίμα του ζώου μετά απο διάστημα 6-9 μηνών. Oι σκύλοι που έχουν μολυνθεί τις περισσότερες φορές παραμένουν ασυμπτωματικοί. ‘Oσοι νοσήσουν όμως θα εμφανίσουν δύσπνοια, παροξυστικό βήχα (ιδαίτερα μετά από εκγύμναση πχ.κυνήγι), αναιμία,ανορεξία, εύκολη κόπωση, κατάπτωση, κακή ποιότητα τριχώματος. Οι αλλοιώσεις που προκαλλούνται από τα παράσιτα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων. Eπίσης σταδιακά σε διόγκωση της δεξιάς καρδιάς (cor pulmonale), υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στο σύνδρομο της οπίσθιας κοίλης φλέβας και στην καταστροφή του ήπατος και το θάνατο.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα ειδικό τέστ αίματος στο κτηνιατρείο μέσα σε 10 λεπτά ή σε συνεργασία με κάποιο εργαστήριο απο τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την μόλυνση.

Για την αντιμετώπιση της νόσου χρησιμοποιούμε ένα συνδιασμό φαρμάκων που στόχο έχουν την θανάτωση των ενηλίκων παρασίτων. Αυτό γίνεται  σε συνδιασμό με αυστηρό περιορισμό του ζώου και χορήγηση ασπιρίνης για πρόληψη θρομβοεμβολής. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην  σταδιακή εξόντωση των μικροφιλαριών με ειδικά αντιπαρασιτικά χάπια  σε μηνιαία-διμηνιαία βάση για πάνω απο δύο χρόνια. Η χρήση προληπτικών ενέσεων για 6μηνιαία πρόληψη δεν συνίσταται λόγω πιθανής τοξίκωσης του ζώου βάση μελετών που έχουν γίνει.

Είναι εξαιρετικής σημασίας επομένως να μην ξεχνάμε το ετήσιο ή εξαμηνιαίο check up του σκύλου μας όπου και θα πρέπει να απαιτούμε να ελέγχεται και για διροφιλάρια.

Επομένως είναι καλό να επισκεφθείτε τον κτηνιατρό σας γιατί η πρόληψη σώζει ζωές

Βρείτε μας στο facebook.